Ter gelegenheid van het uitkomen van het lijvige boekwerk van Rathenau onderzoekers Jurgen Ganzevles en Rinie van Est: โEnergie in 2030- maatschappelijke keuzes van nuโ (438 paginaโs) hield het Rathenau Instituut op 12 oktober een symposium in een volle Haagsche schouwburg: โEnergie in 2030 โ Dwarse Burgers en Pijnlijke Keuzesโ
Energie in 2030 โ de mythes
Bij een eerste vluchtige doorbladersessie (ik heb nog niet het hele werk gelezen) lijkt het een bijzonder grondige beschouwing. Het valt ook zeker in de publicatie te prijzen dat men geprobeerd heeft om met beide benen op de grond te blijven. En wie goed onderzoek doet naar de energievoorziening van de toekomst, stuit al gauw op een reeks harde feiten die in het duurzame energiedebat al jaren volledig genegeerd worden. Daarvan zijn er zeven benoemd, en รฉรฉn van de aanbevelingen waarmee het boek besluit bestaat eruit deze mythes te doorbreken.
Ik zal ze kort behandelen.
1. โDe technologie lost het energievraagstuk op.โโฆ
Dit is volgens de schrijvers een mythe omdat elke technologie ook nadelen kent en op maatschappelijke weerstand stuit. Het lijkt mij echter duidelijk dat het energievraagstuk alleen met technologie opgelost kan worden. De mythe is hoogstens dat dit snel kan gaan gebeuren. Dat is gelukkig ook niet nodig, we hebben nog voor honderden jaren fossiel.
2. โFossiele energie is op zijn retour.โโฆ
Dit is inderdaad, na de AGW hypothese, de op รฉรฉn na grootste mythe van deze tijd. Blijkbaar hebben de schrijvers mijn blog โDe Wereld Energievoorziening in 2050โ gelezen, want dit was letterlijk รฉรฉn van mijn conclusies. We zullen nog zeker 100 jaar voor meer dan 50%ย van onze energievoorziening afhankelijk zijn van fossiel, en de komende decennia zal het fossiele gebruik in ieder geval nog flink toenemen.ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย
3. โHernieuwbare energie is oneindig beschikbaar.โโฆ.
Het rapport wijst ook hier op in mijn artikel genoemde bezwaren: hernieuwbare energiebronnen vreten beperkt beschikbare grondstoffen en vragen enorme investeringen. Ook het ontstaan van problemen bij het opschalen van de productie van de bronnen worden hier benoemd, en zelfs geassocieerd met de peak-oil problematiek.
4. โHogere energie-efficiรซntie leidt tot minder energieverbruik.โโฆ
Hier wordt gewezen op het rebound-effect van energiebesparing: door besparing ontstaat ruimte voor andere activiteiten die weer mรฉรฉr energie kosten. Als mensen van het bespaarde energiegeld een vliegvakantie naar een warm land boeken schiet je er niks mee op.
5. โDe overheid stelt slechts randvoorwaarden aan een vrije markt.โโฆ
Overheden zijn in veel gevallen nog aandeelhouders in energiebedrijven, en zullen aan de andere kant ook actief zware maatregelen op moeten leggen willen de duurzame doelstellingen ooit dichterbij komen.
6. โWe zijn op weg naar CO2- neutraal.โโฆ
In Nederland is onlangs de CO2 uitstoot weliswaar iets gedaald, maar dat komt door de crisis. Wereldwijd stijgt de CO2 productie met ongeveer 2% per jaar, en daarin is geen kentering merkbaar. Ook dat weet u uit mijn blog over de illusie van de CO2 reductie.
7. โNederlandse verduurzaming is duurzaamheid.โ
Hier wordt erop gewezen dat de hele keten achter duurzame bronnen (van grondstoffenwinning via productie en transport tot plaatsing in Nederland) vaak juist absoluut niet duurzaam of mens/milieuvriendelijk is. De desastreuze humanitaire gevolgen van biobrandstof uit palmolie zijn bekend, en de grondstoffenwinning voor zonnepanelen en windmolens is extreem milieuvervuilend.ย En soms kost de hele keten van productie van biobrandstoffen mรฉรฉr energie dan er in de brandstof geproduceerd wordt, en dat tegen enorme kosten aan arbeid, geld en landbouwareaal.
De achtste mythe
De sprekers en de bezoekers hadden overduidelijk het al jaren voortwoekerende referentiekader waarmee ook de vlotte gespreksleidster behept was:
โHet klimaat gaat eraan door CO2 en de fossiele brandstoffen raken op, dus er is een grote urgentie om zo snel mogelijk fossiel te vervangen door hernieuwbare bronnen! Dat kan ook best, als de regering maar duidelijke en pijnlijke keuzes maakt, zoals Duitsland.โ
Dit is overigens helaas niet de achtste mythe in het boek, maar het uitgangspunt ervan. Met een dergelijk uitgangspunt is het denkbaar, maar daarom nog niet acceptabel, dat een berekening van de kosten van deze zg. urgente verduurzaming buiten de beschouwing blijft.
In het boek wordt wel gesproken over het probleem van “de beperkte investeringsbereidheid” in renewables. Dat is wel erg eufemistisch uitgedrukt! Men bedoelt hier dat de overheden vooralsnog niet bereid zijn honderden miljarden in een overhaaste transitie naar wind en zon te steken, waardoor “duurzame” ondernemers risicoloos hun zakken kunnen vullen. Klagerig wordt gesproken over de afnemende duurzame ambitie van het huidige kabinet. En daar verschijnen dan opvallend genoeg opeens wรฉl bedragen bij!
De schrijvers besluiten met vijf aanbevelingen waar niets mee mis is, maar waar je nou niet direct een deuk mee in een pakje boter drukt. Het gebrek aan onderbouwing van de kostenkant van het verduurzaming in hun boek was hen zelf blijkbaar ook al opgevallen, want de laatste aanbeveling is:
โOntwikkel een huishoudboekje voor de energie-economie tot 2030.โ
Kijk, als ze dat nou zรฉlf gedaan hadden, had het boek tenminste een echte bijdrage aan het debat betekend. Nu is het ondanks de vele goede observaties nog steeds niets meer dan een bevestiging van de hardnekkigste en gevaarlijkste aller energiemythes: die van de maakbaarheid van een snelle niet-fossiele wereldenergieproductie.
Burgers, past op uw zaak!
Ronduit verontrustend was het om te horen waar we naartoe gaan met ons energiebeleid als het aan de vele aanwezige professionals ligt. Net als op de VVM bijeenkomst was de consensus dat de overheid hard en pijnlijk moet ingrijpen.
Om dat zo onzichtbaar mogelijk te doen, moet voor een systeem gekozen worden, waarbij de energiemaatschappijen betalen voor de duurzame energie.
Die zijn daar best toe bereid, en de energiebedrijven die al redelijk wat duurzaam hebben staan zijn hier al enige tijd stevig voor aan het lobbyen. Maar dan eisen ze uiteraard wetgeving die รกlle leveranciers verplicht om een bepaald percentage van de stroom duurzaam te produceren, met daarbij heldere regels voor wat duurzaam is, en de garantie dat verandering van deze wetgeving minstens 20 jaar tevoren moet worden aangekondigd, op straffe van enorme boetes voor de overheid. Anders ga je als energiebedrijf natuurlijk geen honderden miljarden stoppen in megalomane windparken of zonnefarms ร la Desertec.
In alle gesprekken voelde je deze gedachte doorklinken, met een geaccepteerde toegenomen rol van aardgas als (weinig CO2 producerende) fossiele back-up. Ik vermoed dat achter de schermen alle partijen elkaar allang in deze strategie gevonden hebben en naar concrete implementatie toewerken. Voor zover dat gaat over iets hogere percentages dan de energiebedrijven nu al duurzaam produceren, gaan we daar in eerste instantie niet zo veel van merken.
Maar wanneer hierbij het verplichte percentage uit de bus komt dat nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen, zal de in Nederland toch al zeer hoge energieprijs de komende jaren nog dramatisch verder omhoog vliegen. En daar zouden we dan een generatie lang niets tegen kunnen doen, ook al is de klimaathype over vijf jaar al weer helemaal overgewaaid. In de sociaal zwakke wijken in de grote steden zullen grote groepen gezinnen hun energierekening gewoon niet meer kunnen betalen, en de koopkracht van alle burgers zal sterk verminderen, wat de economie in een recessie zal drukken.
Een nachtmerrie waar niet genoeg tegen gewaarschuwd kan worden!
17/10 2011:ย De laatste alinea wordt de dag na het schrijven ervan pijnlijk bevestigd door een uitgelekt EU rapport. Voorlopig is er weinig over de inhoud bekend, zie voorlopig deze blog op Elsevier.nl.
Geweldig artikel.
Was ik maar zo productief.
Theo, dank weer voor je prima artikel!
“Ontwikkel een huishoudboekje voor de energie-economie tot 2030.”
Voortbordurend op dit Rathenau rapport: Wat let Climategate.nl om een werkgroep samen te stellen / op te richten? Zorg voor pluriforme werkgroepleden, overleg met technische en economische Universiteit die willen participeren!
Kijk naar je stroomrekening. Je betaalt voor stroom nu 8 cent per kwh voor verbruik en 13 cent belasting. Het gros van de energierekening gaat naar gas.
Er komt hoe dan ook al zo'n verplicht 'duurzaam'percentage, volgens mij stond dat in de Green Debt Deal van Verhagen,
@Theo: idd geweldig artikel…. wat mij betreft had de term "nachtmerrie" wel in de titel gemogen of tenminste in de subtitel…
Wat te denken van:
Symposium energie-experts ware nachtmerrie
Boek Rathenau instituut en achtste mythe
In de westerse economiën daalt het gebruik van fossiele energie al. Door efficiency, isolatie en beperkte toepassing van duurzame bronnen.
De produktie van aardolie neemt niet langer toe.
De produktie van aardgas en steenkool nog wel, maar dat zal niet lang meer duren.
Hans Verbeek,
dat zijn uitspraken ontleend aan het sprookjesboek van Greenpeace, gebaseerd op wensrekenen. In werkelijkheid kun je de daling in 2009 bijna vol op het conto van de crisis schrijven.
De groetjes aan Alice!
Je weet er maar bar weinig van Hans.
De vraag naar olie en kolen zal in het Westen stabiliseren maar in het verre Oosten fors toenemen.
Gas zal een dominate rol opeisen ondanks de zielige pogingen van de “groenen“ om shalegas te weren.
Ben
@Hans Verbeek
Mijn stelling is tamelijk boud en behoeft onderbouwing. Daarom verwijs ik ook nadrukkelijk naar twee blogs waar dat zorgvuldig en uitgebreid gebeurt.
Die staan al maanden op het internet, zijn op veel fora aan de orde geweest, en de grootste is ook in een duurzaamheids tijdschrift gepubliceerd. Vooralsnog heeft niemand zelfs maar een poging ondernomen mijn stellingen te weerleggen.
http://climategate.nl/2011/06/27/de-wereld-energi…
http://climategate.nl/2011/09/29/ipcc-expert-worl…
Ik moet het met de Kok eens zijn: je leeft in Wonderland!
@Hajo
"Symposium energie-experts ware nachtmerrie"
Haha, ja dat was het ook wel een beetje voor iemand met mijn achtergrond. Wat je allemaal moet aanhoren…
Maar wat betreft het boek en de bijeenkomst wilde ik me redelijk neutraal opstellen: met name in het boek zijn natuurlijk al wel een aantal stappen vooruit gezet.
Dat de laatste stap ontbreekt is het nieuws dat ik wil brengen, maar niet het hele nieuws.
De nachtmerrie is de route die de energie/duurzaamheidswereld voor ons aan het uitstippelen is, los van het boek.
Dat is denk ik duidelijk. Maar dat is niet de juiste vlag voor het artikel.
Bedankt voor dit artikel. Het is zeer bruikbaar.
Maar eerlijk gezegd. Waarom is de tegenstand tegen deze idiotie die ons land in de afgrond zal storten zo slecht georganiseerd… Welke partijen zijn op dit moment actief dit tegen te werken. Niet zozeer wetenschappelijk, maar vooral maatschappelijk en politiek. Dit blog is volgens mij het enige wat er is. Dat is toch bizar, terwijl het gaat om de toekomst van onze economie.
Stom ik had het kunnen weten. Het is onmogelijk je te verzetten tegen de EU-bureaucratie…onze soevereiniteit zijn we al kwijt.
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/319565…
Voor het eerst heb ik http://climategate.nl/2011/06/27/de-wereld-energi… gelezen.
Wat een geweldig goed opgebouwd stuk is dat zeg !
Goed ook om te lezen dat je inziet dat we ook niet zo maar eventjes een twee drie overschakelen op kernenergie wat door sommigen zeer onterecht wordt voorgespiegeld als een peuleschilletje.
Wel had ik meer verwacht van de onderbouwing :
" Wanneer we naar de nu bekende conventionele voorraden kijken, en we delen die simpelweg door het huidige energiegebruik, dan zouden we nog ca 250 à 400 jaar voort kunnen. Tellen we daar onconventionele bronnen (coal bed methane, shale gas, shale oil, teerzanden etc) bij, dan wordt dat 350 tot 500 jaar. "
De link naar http://climategate.nl/2011/05/05/peak-oil-praktis… maakt dat niet echt duidelijk.
Want wie zit nu dichter bij de waarheid als het om de beschikbare reserves gaat : Pessimist Hans Verbeek of ras optimist Theo Wolters? De waarheid ligt vast ergens in het midden, maar het verschil tussen 50 en 500 jaar lijkt mij een onwerkbare onzekerheid.
En laten we eerlijk blijven: De op het eerste gezicht miljarden verslindende duurzame energie in Duitsland doet het land economisch niet wankelen.
@Herman
Er zijn lijstjes met bestaande winbare voorraden, bestaande nog niet winbare voorraden en geschatte nog niet aangetoonde voorraden. Ik heb een dagje op internet zitten shoppen en ben op deze getallen uitgekomen. De onderwaarde is daarbij wat ik vond aan aangetoonde winbare voorraden.
De betrouwbaarheid van de cijfers is laag. Vreemd genoeg vooral van de aangetoonde winbare voorraden olie. Omdat die politieke consequenties hebben, wordt daar met name in het Midden Oosten zwaar de hand mee gelicht.
Maar ook aan de andere kant van het spectrum: de moeilijk winbare voorraden zoals shale oil en shale gas blijken opeens enorm en even later roept iemand dat het véél minder is.
Ook de voorraden ondergronds te vergassen steenkool zijn nog maar bij benadering bekend. Als je alle ondergrondse kool zou kunnen vergassen is die voorraad bijna oneindig, als dat beperkt blijft tot lagen van meer dan 5 meter dik is de reserve aanzienlijk maar toch van een heel andere orde.
Helemaal moeilijk wordt het bij de enorme voorraden gashydraten. Die zijn werkelijk gigantisch, maar in hoeverre die winbaar zullen zijn is echt de vraag.
Het lijstje zal dus de komende eeuwen telkens aangepast worden wanneer nieuwe voorraden gevonden of winbaar worden, of wanneer bronnen eerder opdrogen dan men dacht. Let wel: winbaar is wat er op het ogenblik betaalbaar is, en fossiel is nog extreem goedkoop. Als de prijs stijgt worden er opeens veel meer winningsmethoden rendabel, en zullen die ook uitontwikkeld worden.
Vast staat dat er in ieder geval voor eeuwen aan huidig gebruik aan fossiel aanwezig is, en dat het om politieke redenen gecultiveerde gevoel van urgentie geen werkelijke basis heeft.
In Europa wordt nauwelijks nog steenkool gewonnen, omdat het vrijwel op is.
In Europa wordt nauwelijks nog aardolie gewonnen (m.u.v. Noorwegen), omdat het nagenoeg op is.
Europa is voor zijn fossiele energie afhankelijk van Rusland, het Midden-Oosten en Afrika.
Ik denk niet dat Europa uit die gebieden meer fossiele brandstoffen kan krijgen dan in de afgelopen 10 jaar. En ik ben benieuwd waar al die peperdure fossiele brandstof mee gaan betalen.Het binnenlands olieverbruik in Saoedi-Arabië stijgt snel, terwijl de produktie niet toeneemt. Ergo de netto-export van Saoedi-Arabië daalt.In de rest van de wereld is het niet veel beter: http://www.energyshortage.org/
@Herman: ik ben geen pessimist, ik weet zeker dat we het ook zonder vliegtuigen en auto's zullen redden.
Alles is relatief @Hans,
Op de PessiOpti schaal scoor je in ieder geval een stuk lager dan Theo als het om fossiel reserves gaat. Toch?
@Hans
Het aandeel van gas zal flink toenemen de komende decennia, en dat is in een of andere vorm overal te vinden.
Niet overal voor niks zoals nu, maar wel nog steeds goedkoop. Dat er enorme shale gas voorraden zijn (ook onder Nederland, we vallen weer in de prijzen)is inmiddels bekend.
Ook steenkool is er nog overal, maar dan moet je in sommige regio's wel over op ondergrondse vergassing. Alleen al de voorraden voor de Noorse en Engelse kust zijn gigantisch (als ze inderdaad winbaar blijken).
Dat die kolenvoorraden op dit moment nog niet meespelen in de politieke overwegingen komt door de CO2 fobie.
Zelfs ASPO (PeakOil) geeft toe dat de meest schaarse fossiele brandstof (olie) nog 50 jaar (zij het door vele kunstgrepen) op het huidige niveau zal blijven. En als we ondergronds gaan vergassen komt daar redelijk goedkope olie uit, dus kunnen we nog zeker een eeuw autootje rijden zonder mega batterij, als we dat zouden willen.
Ik denk dat je geen deskundigen zult kunnen vinden die beweren dat we binnen een eeuw zonder gas of steenkool zullen zitten. Of het 200 of 1000 jaar wordt voor fossiel te duur wordt om te winnen kan niemand met zekerheid zeggen.
Ik ga ervan uit dat we binnen één à twee eeuwen iets beters en goedkopers gevonden zullen hebben, wat fossiel gaat verdrijven als voornaamste energiebron.
Het enige wat je daar nu aan moet doen is research opvoeren. En zeker geen geld in onrendabele wind- en zonneprojecten stoppen, dat remt alleen de ontwikkeling en verstoort de economie.
@Theo: we zullen zien. De produktie van schaliegas staat nog in de kinderschoenen. De EROEI van schaliegas is sowieso lager dan die van conventioneel aardgas. Ik heb er weinig vertrouwen in.
@Hans
Hoezo kinderschoenen?
Schaliegas wordt in dermate grote hoeveelheden gewonnen dat de VS zijn LNG havens gesloten heeft en volgens sommigen voor 200 jaar opeens zelfvoorzienend is.
In Polen zal het binnenkort gewonnen gaan worden, die zitten nu op vuile steenkool.
In Nederland zie ik het liever in de grond zitten tot onze bel in Slochteren op is, maar dan kunnen we weer een jaar of 20 verder. Dat maken jij en ik al niet meer mee.
Herman Vruggink schrijft:“En laten we eerlijk blijven: De op het eerste gezicht miljarden verslindende duurzame energie in Duitsland doet het land economisch niet wankelen.”Klopt! Het maakt de Duitse industrie namelijk niets uit of ze verder draait op Franse of Tsjechische atoomstroom of Oostenrijkse waterkracht.
Zoals je inmiddels weet worden de Duitse grootgebruikers vrijgesteld van extra toeslagen “erneuerbare Energie”.
Toch zijn die toeslagen nodig om de subsidiepotten te spekken en de smalle, voor een deel al uitgemergelde ruggen van de Duitse burgers zijn samen toch nog heel breed. Die gaan dat dus betalen.
De ook op het tweede gezicht miljarden verslindende duurzame energie in Duitsland? De industrie zal het Wurst zijn.
À propos kolen; ik stond laatst weer eens kringetjes te spugen in de Moezel bij Trier. De ene Nederlandse schuit na de andere, vol met zwart spul. Wat zou dat toch zijn? Zoute drop?
Ik las laatst dat de kolentransporten naar Duitsland de bijkans failliete Betuwelijn uit het slop trekken.
Nee, ze zijn echt goed bezig die Duitsers.
Misschien moet Hans Verbeek eens inschrijven op de nieuwsbrief van EER:
http://www.europeanenergyreview.eu/site/pagina.ph…
in plaats van rond te dobberen op z'n lege Oil Drum.